Kuih Tepung Pelita

kuih pelita 2

**Kuih Tepung Pelita**
**gamba dr Google**

Kuih Tepung Pelita, antara kuih yang aku minat untuk buat juadah berbuka puasa tapi dah masuk sampai Ramadhan ke-9 aku masih tak beli kuih tepung pelita neh. Antara sebabnya adalah aku takut kuih yang aku beli tu warna hijau lapisan ke-2 adalah agar² @ pewarna yang berwarna hijau. Spoil mood aku nak makan kuih tu dan kebanyakkan orang yang menjual kuih pelita sekarang hanya menjual kuih tu dengan sekadar nama dan rasanya sangatlah jauh dari yang asal.

Aku pun tak ada mood la nak hunt kuih tepung pelita tu utk Ramadhan kali neh..tapi kalau ada orang yang tahu port yang btol² org masak kuih tepung pelita secara tradisional tolonglah inform kat aku..! Kes mengidam pun ada neh~

Kuih tepung pelita yang sedap aku pernah makan adalah pada tahun 2006 – 2007, haaa..lama gile kan? Siyes sejak tu aku xpernah lg mkn kuih pelita yang sedap lg..huwaaa….Hilang ditelan dek zaman kah kuih neh? Port last yang sedap tuh pula dah tak wujud sekarang. Last resort nak yang sedap adalah masak sndiri..tp masak kuih muih ne guna air tangan aku sndri mmg fail la kan, ada yang jd eskem plak tetiba..:p

Oh~ Kuih Tepung Pelita~~~

Advertisements

Komen >

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s